Als mens moeten we met regelmaat keuzes maken. Keuzes over waar we willen werken, wat we willen doen in het weekend, wat we willen eten, maar ook grotere keuzes zoals de vraag of je wilt trouwen, kinderen wilt krijgen, en waar je heen wilt op vakantie. Alle keuzes hebben consequenties, maar dat is het probleem niet. Het echte probleem zit ergens anders: We kiezen vaak de weg die de meeste mensen kiezen, omdat we willen doen wat normaal is. Maar wat gebeurt er wanneer de uitgangspunten wel veranderen, maar normaal hetzelfde blijft? Dan ontstaat er een vreemde discrepantie.

HR-Solutions Zuidwest

Ik heb lange tijd gewerkt binnen een groot bedrijf dat vooral mensen op de juiste plaats zette. Dat betekende dat er veel gereisd moest worden naar bedrijven om te monitoren wat er precies nodig was om verder te kunnen ontwikkelen in de toekomst. Het openbaar vervoer is daarbij overigens geen optie. De bedrijventerreinen liggen meestal buiten de stad omdat daar meer ruimte is, en overstappen tussen treinen en bussen kost gewoon te veel tijd. Daarom werd me gevraagd om mee te denken over de wagens die we voor het wagenpark aan konden kopen.

Dat klinkt leuk, maar met een budget van 25.000 euro ben je al snel uitgekeken wanneer je op zoek moet naar nieuwere auto’s. De meeste dealers wilden wel een pakketprijs maken, maar één dealer in Rotterdam gaf ons de gouden tip. Hij raadde ons financial lease van Ros Finance aan. Het bleek de manier om te kunnen beschikken over een nieuw wagenpark met genoeg wagens, zonder hierbij direct heel het budget te verbranden. Aangezien we een gezond bedrijf hadden, was het inkomen er maandelijks om de kosten uit te spreiden. Binnen twee werkdagen hadden we alle wagens op de plaats staan en konden we deze ook direct gebruiken, nadat we ze klaar hadden gemaakt om te rijden dan. Financial lease bleek de oplossing te zijn voor ons bedrijf!

Normaal is niet altijd goed

We kregen er in eerste instantie veel kritiek op. We waren een van de eerste bedrijven die heel het wagenpark verkocht hadden om zo een leasepark aan te kunnen trekken, waarmee we direct de bedrijvigheden om konden zetten naar heel Nederland, waardoor ons bedrijf als eerste bijzonder snel kon expanderen. We deden niet wat normaal was, omdat we in hadden gezien dat de omstandigheden veranderd waren en de nieuwe opties veel betere opties konden zijn voor een bedrijf dat veel auto’s nodig had. Sterker nog, veel medewerkers konden de wagens gewoon naar huis meenemen, dat werd allemaal keurig verrekend met de journalen van de wagens.

Financial leaseDenk daarom eerst een goed na over de opties die je hebt, over de mogelijkheden die er zijn en wat er allemaal echt kan. De dingen die wij allemaal als normale opties zien, zijn niet altijd de manieren die het beste werken voor de bedrijven en particulieren. De wereld is veranderd en daarom is het tijd om de dagelijkse vraagstukken eens opnieuw van goede antwoorden te voorzien.